och några nya böcker om hälsa och relationer

Nästan nya och bättre begagnade från min egen bokhylla.

Skillnadens Trädgård : ett ekologiskt trädgårdsskafferi Sara Bäckmo

Sara Bäckmo förvandlade en igenvuxen tomt till ett ekologiskt trädgårdsskafferi och fick på köpet en ny passion Skillnadens Trädgård. Tvärtemot alla råd till nybörjarodlaren om att börja smått och sedan utöka började Sara stort. Och utökade till större. Genom att Sara på olika sätt förlänger den traditionella odlingssäsongen är det möjligt för familjen att äta nyskördat under hela året. En del av skörden lagras också för att ätas under vintermånaderna. I Skillnadens Trädgård delar Sara med sig av den glädje hon känner inför att odla grönsaker, frukt och bär. Hon ger enkla och handfasta råd om hur man går tillväga för att bli så gott som helt självförsörjande på grönsaker. Det handlar mycket om att testa sig fram, att våga experimentera och att leva med köksträdgården, snarare än att ha en grönsaksodling. Och det fina med en trädgård är att hur det än råkar bli just i år så kommer det alltid en ny vår. Har själv haft så mycket hjälp av denna fina bok!

• 175 sidor, inbunden 2016, i absolut nyskick

Roos & Tegner

95 kr

Ny på Bokus för 199 kr.

 
Beds: Labour Saving, Pacesaving, More Productive Gardening 

Pauline Pears

This organic gardening guide provides advice on planning layouts, selecting what to grow, crop rotation and weed control.

• 48 sidor, häftad 1992 i mycket bra skick.

Search Press Ltd

40 kr

Verkar inte finnas att köpa i Sverige.

Måste det ta slut?

Vändpunkter i parförhållanden

Diane Vaughan

Att moderna människor alltför lättvindigt bryter upp från förhållanden, byter partner, flyttar isär är en vanföreställning. I själva verket förhåller det sig tvärtom. Varför väljer vi då så ofta att stanna kvar i konfliktfyllda och olyckliga förhållanden? Vi gör det därför att vi avgav ett löfte en gång i tiden. Vi gör det därför att vi inte vill göra en annan människa något illa. Vi gör det därför att vi är rädda för att det inte finns något bättre därutanför. Vi gör det för barnens skull, för våra föräldrars skull. 

Här beskrivs ingående och med många exempel hur parupplösningens process ser ut. Den uppvisar ett mönster där alla kan känna igen sig. Men ? och detta är viktigt ? bara för att man har upplevt några av stadierna beböver det inte leda till ett definitivt uppbrott. Kunskap om processen, om vad som håller på att ske, är en första förutsättning för att kunna hejda förloppet, påbörja ett reparationsarbete, starta på nytt ? eller separera på ett bra sätt. 

• 323 sidor, inbunden med skyddsomslag 1988, understrykningar på vissa ställen, annars i mycket gott skick.

Prisma

45 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 70 kr (för samma skick).

 
Förälskelse och kärlek

Francesco Alberoni

Viktig bok om förälskelse och kärlek och om förälskelsen som en frigörelseakt och som en önskan att bryta med det gamla. Om förälskelsen som ett gemensamt projekt och som en undersökning av det möjliga. En bok om genomgripande förändringar till ett aktivt, förnyat och upplevelserikt liv. Francesco Alberoni ser förälskelsen som den inledande fasen - begynnelsestadiet - i en omvälvning, en kollektiv rörelse bestående av två personer. Alberoni är läkare och psykolog och innehar en professur i sociologi vid IULM-universitetet i Milano.

• 133 sidor, häftad 1984 i mycket bra skick.

Bokförlaget Korpen

70 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 90 kr.

Lura dina fettceller Debra Waterhouse

Det nya rätta sättet för kvinnor att gå ner i vikt. Med den här metoden kan du äta dig mätt, gå ner i vikt - och behålla den nya vikten under resten av livet. Med andra ord: Du kommer aldrig mer att behöva banta; Du kommer att hitta din egen idealvik; Du behöver inte avstå från dina älsklingsrätter; Du kan äta vad du vill utan skuldkänslor.

• 230 sidor, häftad 1994, illustrerad, i nyskick

Forum

15 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 15 kr.

 
Gå ned i vikt Stephan Rössner

Den här boken beskriver hur man upphör med gamla dåliga vanor och hur man med enkla medel går ner i vikt och sedan håller vikten. Författaren Stephan Rössner är professor vid Karolinska institutet och ansvarar för överviktsmottagningen vid Karolinska sjukhuset.

• 191 sidor, inbunden 1996, i nära nyskick

ICA Bokförlag

15 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 19 kr.

Dr. Dahlqvists LCHF
Guide och Kokbok
Annika Dahlqvist

En guide till bättre hälsa med härlig kokboksdel I denna bok skriver Dr. Annika Dahlqvist lättbegripligt om hur hon har utvecklat LCHF (Low Carb High Fat), ett kostprogram för dig som vill uppnå bättre hälsa och viktkontroll.

• 152 sidor, inbunden 2010, illustrerad, nyskick och omslag i nyskick

Optimal Förlag

120 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 135 kr.

 
Självhushållning : en handbok : en idébok

John Seymour

Hur man plöjer en åker, sår vete, mal mjöl, skördar hö, odlar grönsaker giftfritt, fäller träd, reser staket, selar en häst, mjölkar kor, styckar en gris, klipper får, plockar en kyckling, röker skinka, pressar ost, mälter korn, brygger öl, jäser vin, kärnar smör, konserverar frukt och bär, odlar i varmbänk, lägger kompost, bekämpar ogräs utan gift, jagar vilt, lägger långrev, fångar krabbor, flår en kanin, filear fisk, garvar skinn, bygger växthus, håller bin, gräver en brunn, bygger en lada, murar en grund, täcker ett tak, vässar knivar, bränner tegel, klyver sten, smider järn, kardar ull, spinner lin, väver tyg, växtfärgar garn, drejar krukor, flätar korgar, gör såpa, utvinner salt, bygger en vindmölla, isolerar, lagrar solens energi, hushållar med jordens resurser och lever ett meningsfullt liv. Övers. o. bearb. av Folke Günther och Lena Almkvist.

• Inbunden 1996, 256 sidor, i absolut nyskick.

BonnierFakta

 400 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 479 kr.

Leva med trädgård Ulla Molin

En av landets mest efterfrågade böcker.
• Den smakfulla trädgårdens mästare var före sin tid och är ständigt modern.
• Boken är en oskattbar inspirationskälla för alla trädgårdsintresserade.

• Inbunden 1986 i nära nyskick.

Wiken

 SÅLD

Begagnad på Bokbörsen ca 1295 kr.

Heirloom Vegetable Gardening William Woys Weaver

A master gardener's guide to planting, seed saving, and cultural history

Heirloom Vegetable Gardening has always been a book for gardeners and cooks interested in unique flavors, colors, and history in their produce. It’s a comprehensive guide based on meticulous first-person research to these 300+ plants, making it a book to come back to season after season.

• 439 sidor, inbunden 1996 i mycket bra skick med skyddsomslag. 

Henry Holt and Company150 kr


Denna upplaga verkar inte finnas att köpa i Sverige.
Taylor's guide to
Heirloom Vegetables
Benjamin Watson

Within the past ten years, public awareness of heirloom vegetables has increaed dramatically. These varieties, at least 50 years old, have usually been preserved by regional, ethnic, or family groups, although some, like Golden Bantam corn, are still widely popular today. This Taylor's Guide sorts out the best heirloom vegetables and tells readers where to find them. 200 color photos. 25 drawings.

• 343 sidor, inbunden 1996 i mycket bra skick. 

Houghton Mifflin Company

 


150 kr

Verkar inte finnas att köpa i Sverige.

Växtskydd i trädgårdMaj-Lis Pettersson

Ingrid Åkesson

Boken omfattar skador på växter som dyker upp i trädgårdsodlarens vardag och som riskerar att odlarmödorna går om intet. Antingen det gäller yrkesodlarens krav på goda skördar av hög kvalitet eller fritidsodlarens dröm om en paradisisk trädgård till lust och nytta, angrips växterna av en rad sjukdomar och skadedjur, olika beroende på vilket växtslag det är fråga om. 
• För att kunna hålla växterna friska genom att förebygga orsakerna med odlingsåtgärder eller biologisk bekämpning, blir det allt viktigare att känna till skadegörarnas biologi. Deras livscykler är desamma antingen det handlar om yrkes- eller fritidsodling, medan betydelsen av skadeangreppen varierar avsevärt. 
• Boken är en oumbärlig kunskapskälla för alla som vill förstå orsakerna till och få tips om åtgärder mot växtskyddsproblem. 
• Författarna är båda hortonomer och statskonsulenter vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och har under många år arbetat med diagnos av växtskyddsproblem och växtskyddsrådgivning.

• Inbunden 1998 i nära nyskick.

Natur och Kultur

 130 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 200 kr.


Självhushållning i
trädgården

John Seymour

En underbar bok om i översättning av Folke Günther och Torbjörn Egerstad.

• Inbunden 1982 med skyddsomslag, 255 s. Gott/bra skick

BonnierFakta

 


150 kr

Begagnad på Tradera ca 202 kr.

Opp amaryllis! Ralf Efraimsson

Om olika amaryllissorter, kängurufot, mönjelilja, krinum, tofslilja. klänglilja, påsk- och pingstliljor, tazetter och andra lökväxter. Berättar om ursprung, förutsättningarna för odling, plantering, skadedjur och sjukdomar, hur lökar drivs i blom, viloperioden och hydrokulturodling. Svenskt och latinskt register.
• Ralf Efraimsson, "blomdoktorn" i Hemmets Journal, är en erfaren blomsterkännare. Han svarar dessutom för bokens alla vackra, instruktiva färgfoton.

• Inbunden 1994. I nära nog nyskick.

Natur & kultur30 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 59 kr.
Pelargoner - kulturarv i kruka Karin Martinsson

Underbar bok för alla krukväxtentusiaster med en historisk översikt från 1600-talet till nutid, från slottsträdgårdarnas orangerier till torpstugornas köksfönster. Ett stycke spännande svensk kulturhistoria som levandegörs i text och bild.
• Trots en rikedom på fakta är texten lättillgänglig, för att inte säga underhållande! Pelargonens historia är spännande i sig och berättar samtidigt en mer allmän botanik- och kulturhistoria.

• Boken kan läsas som en svensk odlingshistoria där icke minst växtsamlarnas resor i Europa och övriga världen blir fascinerande äventyr.
• Författaren har sökt i många källor och bland annat hittat pelargoner i planschverk från 1600-talet, handskrivna odlingsanvisningar från 1700-talet samt sorter och namn i Botaniska trädgårdens samling av gamla handelskataloger från 1850-talet och framåt.

• Karin Martinsson är botanist på botaniska trädgården vid Uppsala universitet. Under lång tid har hon arbetat med att samla in material och forskat kring den svenska pelargonen.

• Inbunden 2010. I absolut nyskick.

Prisma450 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 595 kr.
Vegetables Roger Phillips och Martyn Rix

Excellent color photos and descriptions of vegetables both common and specialty types. Includes geographic and historic origins of those cultivated. Also includes information on many plants eaten as vegetables, but primarily found in the wild. Broken down by vegetable. Very easy to read. Includes information on common pests and diseases for the home gardener and the pictures and flavor descriptions are great for planning your garden. It could be refered to as the vegetable gardeners Bible.

• Inbunden 1993, 270 sidor, Understrykningar på vissa ställen, annars i gott skick.Skyddsomslag finns.

Pan Books40 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 50 kr.
Odlarglädje i grönsakslandet Åke Truedsson

En liten bok med mycket kunskap hur man lyckas bäst med odlingen av grönsaker - framför allt i djupsängar som kan öka skörden till det dubbla och ger friska, stora plantor. Odlarna blir allt fler och det finns många skäl att odla grönsaker själv trots affärernas överflöd. Glädjen i arbetet, stoltheten över den egna skörden - och att man vet precis var grönsakerna har vuxit, vilken näring de fått och att de inte behövt resa längre än mellan grönsakslandet och köket innan de lagats till är viktiga beståndsdelar i odlarglädjen. För att ge bra skörd måste grönsaker växa i god jord, få rätt näringsämnen och skötas om på rätt sätt. Författaren förmedlar både sina stora kunskaper och sin entusiasm i denna bok. Han är en passionerad odlare med stor vördnad för livet och hela den variation av livsformer som finns på jorden. Särskilt intressant för nybörjare, erfarna grönsaksodlare och miljömedvetna odlare. Åke Truedsson är ordförande i Skånska Trädgårdsföreningen, skriver artiklar i flera trädgårdstidningar.

• Nära nyskick, tryckt 1999, inbunden 112 sidor.

Natur och Kultur/LTs Förlag


40 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 50 kr.
Katten Kate Stierncreutz

Att skaffa sig katt, Skötsel, Vård, Mathållning, Kastrering, Avel, Förlossning, Rasbeskrivningar, Historik, Kattutställningar, Kattpsykologi, Klubbar, Organisationer mm.

Inbunden 1976, 160 sidor, i mycket gott skick.

ICA Bokförlag15 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 23 kr.
Heritage Vegetables Sue Stickland

This guide recommends 350 old-fashioned varieties of vegetables that should make gardening more satisfying, and cooking and eating more enjoyable. A total of only 30 plant species account for 95 per cent of the crops grown for human consumption. Modern varieties have been developed for their high yields, bright colours, regular shape and size and their convenience to pack. But organic growers argue for diversity. The authors argues that a lack of diversity can result in genetic wipe-out, such as in the case of the Irish potato famine of the 19th century, when all the potatoes came from a similar genetic base and were vulnerable to the same spread of disease.
Part One of the book discusses the central issues, including "The Importance of Diversity" "Pressures for Conformity" and "Saving the Seed".
Part Two lists old varieties available today, with the history and origins of vegetables. The book demonstrates how, by focusing on variety rather than the uniformity of modern vegetables, gardeners can maintain genetic diversity, enhance resistance to pests, diseases and climatic change, and ensure the security of food supplies for a sustainable future.  

• Häftad 1998.192 sidor. Understrykningar på vissa ställen, annars i gott skick.

GAIA Books Limited

 


70 kr

Verkar inte finnas att köpa i Sverige.

Änglatrumpeter och spikklubbor Lars och Birgitta Geite

Varför faller vi så handlöst för dessa törstiga, hungriga, frostkänsliga, skräpiga, platskrävande och av insekter så högt älskade växter? Vi tillhör själva de fallna, så vi har ingen vettig förklaring annat än att de mystiska och spännande växterna med sin enorma växtkraft och sina stora vackra, doftande blommor är fullkomligt oemotståndliga. 

• Nära nyskick 2005. 64 sidor.

ICA Bokförlag
50 kr


Verkar slutsåld på de ställen jag kollat på nätet.
Bonniers stora bok om din trädgård Karin Berglund

Detta är boken med allt du behöver veta för att lyckas med din trädgård. Mängder av inspiration och praktiska råd med avsnitt om: Trädgårdens inredning, Trädgårdens växter, Jorden och växtskyddet, Köksträdgården. Med inriktning på ekologisk odling. En presentbok!

• Inbunden 1996. 496 sidor. Slut på förlaget. Skyddsomslag finns i använt skick. Boken annars i bra skick.

Bonniers Förlag60 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 90 kr.
Passion för pelargon - en samlares möten Veronica Wägner

Veronica Wägner berättar varmt och personligt om nya möten med människor och deras pelargoner och om vilken kulturskatt denna tåliga och mångskiftande blomma utgör. Här finns även utförliga avsnitt om frösådd, om doftpelargoner och vad de kan användas till, om glädjen med växthus samt nya tips och råd om hur olika sorter ska skötas. Ett kapitel behandlar Elin Wägners relation till pelargoner samt Veronicas årliga utställning vid sin släktings författarhus i Småland. Sist men inte minst presenteras författarens egna favoriter: ängla- och unikpelargonerna. Boken är rikt illustrerad med Veronica Wägner ljuvliga foton.

• Inbunden 2010. I absolut nyskick.

Bonnier Fakta70 kr


Begagnad på bokbörsen ca 150 kr.
Älskade Pelargoner - en samlares anteckningar Veronica Wägner

Den här boken tillägnas alla som någon gång haft med en pelargon att göra. Veronica Wägner, författare och passionerad pelargonsamlare, berättar med humor och självironi om vad som kan hända när pelargonfebern drabbar. Hon guidar oss genom ett händelserikt pelargonår där människors och blommors historier väver en hyllning till en fantastisk krukväxt. Förutom att den tål det mesta och finns i oändliga variationer är pelargonen också utmärkt som snittblomma, vacker som eternell och utsökt i bakverk och som ingrediens i doftande potpurrier. Rikt illustrerad.

• Inbunden 2003 och i absolut nyskick.

Wahlström och Widstrand
70 kr

Begagnad på bokbörsen ca 150 kr.

Köksträdgården : planering, odling, recept Sanna Töringe

Köksträdgården är en trädgård att njuta av, med alla dess dofter, färger och smaker. Inget smakar så gott som det man odlat själv och skördat solvarmt. Det är sann lycka att ivrigt gräva efter den första färskpotatisen, plocka jordgubbar till frukost, skölja jordiga morötter direkt ute vid pumpen och klippa en tuva gräslök över matjessillen. Här finner du handfasta råd om allt från planering, anläggning, sådd, skörd och skötsel av din egen köksträdgård. Den må vara liten eller stor, det spelar ingen roll. Man kan ha den i krukor eller lådor eller till och med på balkongen. Här finns också många läckra recept på hur du kan använda din skörd i köket och mängder av tips hämtade från tjugofem års samlad erfarenhet av trädgårdsarbete. Boken är en outsinlig inspirationskälla med sina vackra bilder, sinnliga betraktelser och avslappnade odlingsråd. Sanna Töringe är författare till en rad personliga och mycket uppskattade böcker om mat, trädgård och kulturhistoria.

• Inbunden 2009 144 sidor. I absoult nyskick.

Semic

35 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 45 kr.

Trädgårdsskolan

DVD-kurs i 4 delar

De Ekologiska trädgården

Köksträdgården

Perenner

Rosor

 

Trädgårdsskolan är till för alla som både vill göra det själva och göra det rätt. Denna DVD-serie är framställd i samarbete med professionella trädgårdsexperter.

Från 2009 i helt oanvänt nytt skick i oöppnad orginalförpackning.

Trädgårdsskolan

Gratis vid köp av en annan bok.

Oriental vegetables - the complete guide for the gardening cook Joy Larkcom

A guide for Western gardeners to the Far East's cornucopia of vegetables. Whatever the climate of soil type, this text shows how to grow a whole range of vegetables. Over 50 of the author's own recipes, blending Eastern with Western cuisine are included. Illustrations by Elizabeth Douglass.

• Häftad 1997.232 sidor. I bra skick men jag har gjort understrykningar på vissa ställen. Omslagets framsida har ett hundöra nedtill.

John Murray General Publishing Division
80 kr


Verkar inte finnas att köpa i Sverige.
Kulturväxtlexikon Björn Aldén m.fl.

Nytt standardverk om kulturväxter. Kulturväxterna är en fascinerande del av människans historia. För första gången finns nu ett kulturväxtlexikon som beskriver mer än 10 000 växter, både svenskodlade och importerade, till nytta och nöje för fackmänniskor och hobbybotaniker.

• Inbunden 1998. 467 sidor. I absolut nyskick.

Natur och Kultur/LTs Förlag
110 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 150 kr.

Örter som botar Gösta Nyblom

36 medicinalväxter som har en välgörande effekt på sjukdomar och åkommor. De flesta av örternas eller växternas droger finns att köpa på apotek eller hälsokostaffärer, men boken ger även en god handledning för den som vill plocka örterna och tillreda den hälsobringande drogen.

• Häftad 1975.76 sidor. I lite slitet skick.

Nybloms förlag20 kr


B
egagnad på Bokbörsen ca 30 kr.
Uterum Ingald Andersson

Terasser, grillar, belysning, möbler.1995.

• 96 s. Inbunden. Nära nyskick.

Svensk Byggtjänst


20 kr


B
egagnad på Bokbörsen ca 40 kr.
Bo med blommor

Rob Herwig, Margot Schubert

Hur man väljer och odlar rumsväxter. Med 340 färgbilder, över 100 teckningar, 73 familjer, 338 släkten, över 1000 varianter. Inbunden. 1977.

• I gott skick. Skyddsomslag finns i lite slitet skick.

Bonniers


35 kr


B
egagnad på Bokbörsen ca 55 kr.
Bonniers stora bok om trädgård Gunnel Nyblom-Holmberg

En fullständig och alltigenom svensk trädgårdsbok. Både uppslagsverk och praktisk handbok. Foto och illustrationer i färg.

• Inbunden 424 sidor. 1997. I mycket fint skick.


Bonniers

20 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 25 kr.
1001 pelargoniums Hazel Key

Färgfoton på 1001 pelargoner, med utförliga växt och odlings-beskrivningar. Alla är beskrivna i detalj, med färgfoto, och växtdata, blomningstid, odlingskrav mm. Särskilt intressant för alla som tänker börja, eller utöka sin samling av pelargoner, identifiera sorter.

• Inbunden 2000. Engelsk text. 184 sidor.I bra skick.

Batsford gardening books

 


150 kr

Verkar inte finnas att köpa i Sverige.

Trädgårdens natur Lotte Möller

Ger svar på frågor som andra trädgårdsböcker sällan tar upp
En annorlunda, vacker och underhållande trädgårsbok utan odlingsråd men med djärva kulturhistoriska perspektiv.

Inbunden 1992 i nyskick, 206 sidor

Bonniers Förlag


 


25 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 38 kr.

Orkideer -
sinnligt vackra, enkla att sköta
Susanna Rose'n,
Anna Skoog och
Peter Göttfert

Orkideboken som både vänder sig till dig som nybörjare och till dig som redan är frälst. Informerar och inspirerar.

Inbunden år 2000 i nyskick, 142 sidor

ICA Bokförlag

 


25 kr


Begagnad på Bokbörsen ca 35 kr
.

Stora Trädgårdsboken Carin Swartström

Trivsamma uterum, gräsmattan, Odlingsråd, Buskar och träd,blommor, grönsaker, frukt och bär.

Inbunden 1996 i bra skick, 183 sidor

ICA Bokförlag

20 kr

Begagnad på Bokbörsen ca 24 kr.

Trädgården - Barrväxter och rodedendron Lars Eric Samuelsson / Ulf Schenkmanis Inbunden 1989. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.
Trädgården - kryddväxter Siv Nilsson Inbunden 1989. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.
Trädgården - Prydnadsträd och häckväxter Lars Eric Samuelsson / Ulf Schenkmanis Inbunden 1990. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.
Trädgården - Stenpartiväxter Carin Swartström Inbunden 1988. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.
Trädgården - Buskar till prydnad I Lars Eric Samuelsson / Ulf Schenkmanis Inbunden 1987. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.
Trädgården - Buskar till prydnad II Lars Eric Samuelsson / Ulf Schenkmanis Inbunden 1989. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.
Trädgården - För tomt och odling Carin Swartström Inbunden 1988. I bra skick. ICA Bokförlag Gratis vid köp av en annan bok.

 


Till priset tillkommer kostnad för porto enligt postens portotabell eller annat önskat fraktalternativ.
Förskottsbetalning enligt överenskommelse.

Fler böcker kommer snart här.

Hem
Pelargonsidorna
Kaktusarna
Frölistan
Alla bilder © Copyright  Mona Hellberg, 2008 - 2021
Uppdaterad 210506